Vaš život i oči

ZAŠTITA OČIJU ZA VREME PANDEMIJE

Deli

COVID-19 poznatiji pod nazivom koronavirus i dalje je nažalost dominantna tema vesti širom sveta. Važno je imati na umu da štiteći sebe štitimo i druge tako da je kontinuirano ponašanje u skladu sa preporukama struke neophodno. Ljudski organizam različito reaguje na viruse, u zavisnosti od osetljivosti i stanja svakog pojedinca. Zato je od izuzetne važnosti pridržavati se pravilnih mera zaštite kako bi ostali sigurni i zdravi.

U svakom slučaju, bez ili sa pandemijom koronavirusa, briga o zdravlju bi trebala biti najbolja moguća. 

  • Često perite ruke sa vodom i sapunom u trajanju od najmanje 20 sekundi
  • Uvek perite ruke kada dođete kući ili na posao
  • Koristite gel za dezinfekciju ukoliko vam sapun i voda trenutno nisu dostupni
  • Prekrijte usta i nos sa maramicom ili rukavom kada kašljete ili kijate (ne koristite dlanove)
  • Korišćene maramice bacite odmah u smeće, ne zaboravite oprati ruke kad ste u mogućnosti
  • Izbegavajte kontakt sa osobama koje imaju simptome zaraze 

Briga o zdravlju uključuje brigu o očima. Iako je malo verojatno da se koronavirusom možemo zaraziti kroz sluznicu oka, neophodno je slediti uputstva  za održavanje higijene kako bi umanjili rizik.

NOŠENJE KONTAKTNIH SOČIVA

Ukoliko nosite kontaktna sočiva za korekciju vida, možda bi bilo korisno da se prebacite na naočare, za vreme pandemije. Opšte govoreći, osobe koje nose kontaktna sočiva dodiruju oči više od prosečne osobe, što može povećati rizik od širenja mikroba.

Ako vam se često događa da dodirujete oči, možda biste trebali razmotriti češće nošenje naočara. Zamena vaših kontaktnih sočiva naočarima može umanjiti iritaciju i moglo bi delovati i kao sredstvo za sprečavanje stalnog dodirivanja očiju.

Bez obzira šta odlučili, budite još striktniji u pranju ruku pre stavljanja i uklanjanja sočiva. Pranje ruku je nešto što bi se ionako uvek trebalo obavljati kao rutina, ali povećavanje učestalosti pomoći će u smanjenju šansi za zarazu i prenošenje virusa.

ZAŠTITA OČIJU

Nošenje naočara moglo bi delovati kao dodatni sloj zaštite. Poznato je da je novi koronavirus respiratorni virus koji se primarno širi u kontaktu sa inficiranom osobom putem kapljica iz usta i nosa koje nastaju prilikom govora, kašljanja i kijanja inficirane osobe, vrlo slično prehladi ili gripu. Osim respiratorne higijene, naočare mogu delovati kao dodatna barijera za zaštitu očiju, iako neće pružati 100% sigurnost.

Ako ste u kontaktu ili u blizini potencijalno izložene osobe ili je vaš posao takav da ste tokom celog dana u kontaktu sa drugim osobama, možda biste trebali razmotriti nošenje sigurnosnih naočara ili maske za učinkovitiju zaštitu.

JESU LI SIMPTOMI KORONAVIRUSA VIDLJIVI NA OČIMA?

Istraživanja iz oftalmoloških poliklinika u svetu pokazuju da se crvenilo očiju ne opaža kod osobe sa virusom COVID-19 sve do kasne faze bolesti. Ovo istraživanje potpomognuto je sa nekoliko međunarodnih istraživačkih projekata

UMANJITE RIZIK

Rizik od zaraze COVID-19 možete umanjiti pomoću nekoliko jednostavnih mera na koje biste trebali budno paziti, uz redovno praćenje informacija i saveta stručnih osoba. Započnite sa pranjem ruku često i dovoljno dugo. Redovno čistite i dezinfikujte površine u vašem domu jer virusi mogu satima da prežive na različitim površinama. Pazite na sebe i pazite na druge. 

Razumevanje simptoma Koronavirusa može pomoći u smanjivanju šansi za zarazu. Detaljnije informacije nalaze se na stranicama Instituta za javno zdravlje Srbije.