Vaš život i oči

VI ODABERITE STIL, MI ĆEMO SE POBRINUTI ZA ZAŠTITU

Deli

Sunčane naočare koje ste upravo kupili mogu izgledati super cool, ali sačuvajte ih za selfije ako ne filtriraju štetne UV zrake sunca. Nisu sve sunčane naočare jednake. Bilo da su vintage, jeftine, skupe ili polarizovane, one mogu, ali i ne moraju obaviti svoj posao zaštite Vaših dragocenih očiju.

Većina današnjih sunčanih naočara ima zaštitu od UV zračenja ugrađenu u materijal sočiva. Najbolje je sunčane naočare kupiti u ovlašćenoj optici, jer ćete tada biti najsigurniji da predstavljaju ono što piše na njihovoj deklaraciji.

KAKO IZABRATI NAJBOLJE SUNČANE NAOČARE?

Tamne sunčane naočare ne nude nužno i veću zaštitu. Zapravo, tamne sunčane naočare koje ne blokiraju štetne UV zrake mogu smanjiti Vašu potrebu da škiljite na jakom svetlu, ali to je sve. Kada stavite vrlo tamne sunčane naočare, Vaše se zenice otvore i dopuštaju mnogo više svetla u oči nego kada uopšte ne nosite sunčane naočare. Dakle, iako mogu filtrirati ambijentalno svetlo i odsjaj, to dodatno izlaganje UV zracima povećava rizik bolesti oka.

Polarizacija nema nikakve veze s apsorpcijom UV svetla, ali danas se većina polarizovanih sočiva kombinuje sa slojem za zaštitu koji blokira UV zrake. Proverite sa Vašim optičarem da biste bili sigurni da sočiva pružaju maksimalnu UV zaštitu.

 

Mali vodič za izbor boje Vaših sunčanih sočiva:

Smeđa/jantar

Smeđa ili jantarna boja sočiva sunčanih naočara poboljšava kontrast, što ih čini idealnim za vožnju i aktivnosti u kojima treba proceniti udaljenost.

  • Pojačavaju kontrast
  • Savršene za vožnju, trke, golf i ribolov

Sivo-zelena

Sivo-zelena sočiva za sunčane naočare mogu isto što i siva i smeđa sočiva, ali bolje! Sunčane naočare ove boje daju bolji kontrast od sivih sočiva, a percepcija prirodnih boja je bolja od smeđih sočiva te su idealne i za sunčano vreme ali i za i malo slabije osvetljena okruženja.

  • Savršeno za bilo koju aktivnost na otvorenom
  • Za vodene ili terenske sportove, biciklizam ili skijanje

Žuta

Žute nijanse sočiva idealno su rešenje u uslovima slabog osvetljenja i magle. Žuta sočva ponekad preferiraju piloti i igrači koji traže poboljšan kontrast. Bez obzira provodite li svoje slobodno vreme ispred ekrana, na teniskim terenima ili streljani, uživaćete u većoj jasnoći i udobnosti tokom nekih od ovih aktivnosti.

  • Savršeno za skijanje, brdski biciklizam, lov, avionski saobraćaj, baseball i tenis
  • Pruža veći kontrast u zoru ili sumrak, te u magli, izmaglici i drugim uslovima slabog osvetljenja

Plava

Plava ili ljubičasta sočiva naglašavaju konture predmeta i poboljšava percepciju boja, takođe može imati umirujući učinak na oči.

  • Savršeno za gledaoce tenisa, gofla ...svega na otvorenim terenima
  • Moderan i privlačne

Efekat ogledala

Ukoliko želite biti primećeni, sočiva sa efektom ogledala su pravi izbor za Vas. Ovaj ultra-elegantni izgled refletuje svetlost za dramatičan look uz savršenu zaštitu od svetla.

Najvažniji savet je da stavite sunčane naočare kad god ste napolju i nemojte zaboraviti na svoju decu čije su oči osetljivije od očiju odrasle osobe. Sunčane naočare su za oči ono što je krema za sunčanje za kožu. Bilo da je oblačno ili sunčano, one su bitan deo zaštite Vašeg zdravlja