Vaš život i oči

UTIČE LI IGRANJE VIDEO IGRICA NA VAŠ VID?

Deli

Video gaming nije više samo hobi već i izbor karijere. Puno dece i odraslih napravili su karijeru igrajući svoje omiljene igrice, objavljujući video na kanalima kao što su You Tube, gde dele savete za igranje i svoje komentare na igricu. To je izuzetno razvijena industrija čija predviđena vrednost iznosi preko 500 milijardi USD u 2019. Tokom godina bilo je mnogo rasprava koliko dugoročno igranje video igara ima uticaj na zdravlje, fizičko i psihičko. Jedno od područja za koje bi se posebno trebalo zabrinuti je vid. Može li igranje video igara negativno da utiče na zdravlje vašeg oka? Ako redovno igrate video igre ili to rade vaša deca, važno je razmotriti koje korake za zaštitu vida bi bilo dobro preduzeti kako dugotrajno igranje ne bi štetilo zdravlju oka.

MOŽE LI VIDEO GAMING UGROZITI VAŠ VID?

Danas, u svetu okruženom digitalnim uređajima teško je pobeći od digitalnih zaslona ​​uključujući video igre, bilo da se na televizoru igrate sa konzolom, na pametnom telefonu ili računaru. Vaše oči moraju naporno da rade kako bi stalno bile usmerene na digitalni ekran što može dovesti do naprezanja očiju.

Napetost očiju, takođe poznat i kao sindrom računarskog vida, kratkoročni je učinak koji se obično događa kada u nešto gledate duže vreme, poput digitalnog ekrana. Kao posledica, javljaju se umorne oči, gubitak fokusa, dupla ili zamagljena slika, suve oči, glavobolja, bol u vratu i ramenima.

Ovo bi mogla biti česta pojava među onima koji se dugotrajno fokusiraju na video igre bez redovnih odmora. Koncentracija na ekran ponekad može dovesti do razdražljivosti ili bolnih očiju.

Takođe na problem sa vidom utiče i refleksija sa ekrana i slabo osvetljenje. Međutim, naprezanje očiju obično nestaje samo od sebe nakon što ste se odmorili i dali očima predah od ekrana.

Nekorigovana kratkovidost, dalekovidost i astigmatizam dovode do naprezanja očiju i pojave škiljenja u nadi da će slika biti jasnija i bolja.

Video gaming

 

PAZITE NA SVOJE OČI DOK IGRATE VIDEO IGRICE

Ako ste zabrinuti za svoj vid , naročito dok igrate video igrice, savetujte se sa stručnom osobom (sa oftalmologom ili svojim optičarem). Čak i ako nemate dioptriju, nošenje naočara za zaštitu ispred ekrana može biti korisno kako bi sprečili naprezanje očiju.

Naočare za rad ispred ekrana mogu biti kvalitetna prevencija od naprezanja očiju, olakšavaju fokusiranje i pružaju bolju vidljivost. Takođe, dodatni zaštitni slojevi na sočivima (popularno zvanim – staklima) pružaju adekvatnu zaštitu od neugodnog odbljeska sa ekrana te štetnog uticaja plavo-ljubičastog svetla, poboljšavajući udobnost vida.

Ako ste strastveni igrač, izuzetno je važno da napravite  pravilne pauze i slobodne dane od igranja. Izdvojite vreme koje ćete provesti u prirodi, na otvorenom tako da vaše oči uživaju u prirodnom svetlu i gledanju u daljinu. Na svoj vid dodatno možete paziti korišćenjem odgovarajuće zaštite za oči (kvalitetne naočare sa UV zaštitom) i zdravom ishranom.