Vaš život i oči 3 min Vreme čitanja

Pokreni se... proveri svoj vid!

Deli

Bilo koji drugi osećaj, osim ovoga da je ova godina ista kao i sve godine do sada, bio bi bliži istini. Obeležio nas je Covid, kojeg je pratilo ograničenje kretanja. Kad smo već pomislili da se vraćamo normalnom životu, došlo je vreme: povratak u školu. Povratak na posao. Nosi masku. Budi oprezan. Vodi računa o sebi i drugima.

I bez obzira na to koliko nas neočekivanih događaja obeleži, oprez nikad nije suvišan. Da li smo zaista dovoljno pažljivi i odgovorni prema sebi i drugima, u situacijama koje možemo kontrolisati?

Svakodnevno na putu umre više od 3.700 ljudi. Posebno su ugroženi mladi ljudi. Surova statistika pokazuje da su automobilske nesreće jedan od najčešćih uzroka smrti ljudi starih od 5 do 29 godina. Ovaj zabrinjavajući trend treba zaustaviti. U stvaranju sigurnijih puteva za sve nas, svako ima svoju ulogu. Kampanja #DobarVidZaSigurnostUSaobraćaju je jedno od zlatnih pravila koje vam može pomoći da spasite vaš život i život drugih.

Da li ste znali da 1 od 5 vozača ne vidi dobro put?

Počnimo se kretati u pravom smeru, ponašajte se odgovorno! Redovne provere vida i odgovarajuća korekcija su ključni uslov za dobar vid u saobraćaju.

Pre nego što sednete za volanom, razmislite o sledećim informacijama:

  • 90% informacija potrebnih za donošenje ispravnih odluka na putu dolazi putem čula vida.
  • 20% vozača ne vidi dobro put, iako se 80% svih oštećenja vida može sprečiti ili otkloniti.
  • Kada vozite brzinom od 50 km/h i sa smanjenom oštrinom vida od 50%, kao vozaču su vam potrebne dodatne 3 sekunde za čitanje saobraćajnog znaka. Vaše vreme reakcije je suština vaše bezbednosti i sigurnosti ostalih učesnika u saobraćaju.
  • Noću se dešava 2 do 4 puta više saobraćajnih nezgoda, a noćni vid se može poboljšati nošenjem naočara sa pravilnom dioptrijom i zaštitnim slojem na njima.

Kako možemo osigurati optimalan vid i sigurnost u saobraćaju?

Samo dva jednostavna koraka učiniće naš život sigurnijim i boljim:

  • redovni pregledi vida.

Poseta specijalistu biće od velike pomoći u otkrivanju mogućih smetnji vida i oštećenja dobrog vida.

  • nošenje kvalitetnih naočara.

Velika je razlika u tome da li ste naočare kupili prema metodi koja odgovara vama ili vam je dioptriju odredio stručnjak. U prvom slučaju ne činite medveđu uslugu svojim očima. Zapamtite da nemate rezervni par.

Krenite u pravom smeru ... Budite sigurni!

Poslednjih meseci većina svetske populacije je fokusirana na smanjenje potencijalnih opasnosti od virusne infekcije.

Ublažavanjem mera i povratkom u saobraćaj vraćamo se na problem bezbednosti u saobraćaju uzrokovan lošim vidom. Pregledi vida su dostupni svima, a izbor kvalitetnih naočara je velik. Moglo bi se reći - nema opravdanja za nemar.

Drugog četvrtka u oktobru svake godine obeležavamo Svetski dan vida. Ovo je dobar podsetnik da je vid jedno od najdragocenijih čula, zato moramo na njega posebno paziti.

Kao globalni partner, FIA Essilor snažno naglašava dobru viziju bezbednosti u saobraćaju. Pre nego što uđete u saobraćaj, zaustavite se, napravite korak u pravom smeru i proverite vid!

Napravite korak u pravom smeru! Proverite svoj vid.