Vaš život i oči

PO ČEMU SE POLARIZOVANA SOČIVA RAZLIKUJU OD UOBIČAJENIH SUNČANIH NAOČARA

Deli

Zaštita očiju od sunca ključna je za održavanje zdravog vida smanjenjem rizika od očnih bolesti poput katarakte. Sunčane naočare jedan su od najboljih načina da zaštitite svoj vid, kao i da ostanete izvan direktnog sunca kada je to moguće. Međutim, postoji toliko mogućnosti kada je reč o sočivima za zaštitu od sunca da je teško znati koje su pravi izbor za vaš životni stil.

Dva najpopularnija izbora kad govorimo o sočivima za zaštitu od sunca uključuju zatamnjena sočiva i polarizovana sočiva. Pogledaćemo neke prednosti i nedostatke kako bismo vam pomogli pri odluci koja je opcija najbolja za vas. 

NAČIN DELOVANJA SUNČANIH NAOČARA 

Kvalitetne sunčane naočare bi trebale da imaju UV zaštitu. Uvek morate paziti da vaše sunčane naočare nude visok nivo UVA i UVB zaštite. Sunčane naočare blokiraju UV zrake, a 100%-tna zaštita najbolji je izbor. Važno je imati na umu da samo zato što su sočiva tamna ne znači nužno da imaju najbolju UV zaštitu. Čak i sočiva koja pružaju 100%-tnu zaštitu možda ne štite vaše oči od UV zraka koji se reflektuju o zadnji deo vaših sočiva. UV svetlost može se reflektovati na zadnjem delu vaših sočiva u vaše oko pa je zato vrlo bitno razgovarati sa vašim optičarem o UV zaštiti na zadnjoj površini vaših sočiva. 

Ako ste posebno zabrinuti zbog uticaja sunca na vaše oči, razmislite o okvirima u stilu omotača koji će spečiti UV zrake da uđu oko vašeg okvira. Trebali biste razmisliti i o nošenju šešira širokog oboda, jer to može povećati zaštitu od sunca. 

Polarizovana sočiva

Uobičajena zatamnjena sočiva za sunčane naočare mogu štititi od UV zraka, ali neće pobediti u borbi protiv odsjaja koji se stvara svetlom koje se odbija o površine. To je razlog zašto ćete ponekad škiljiti čak i sa sunčanim naočarama. 

Polarizovana sočiva mogu biti jako korisna za one sa aktivnijim stilom života na otvorenom ili one koji provode puno vremena napolju. Ova sočiva imaju jedinstveni filter koji blokira intenzivni odsjaj uzrokovan refleksijom svetlosti. Kad sunčeva svetlost dođe do ravne površine, kao što je voda, sneg, površina vozila ili čak ceste, svetlost se reflektuje i postaje koncentrisanija u vodoravnom smeru. To može imati štetan učinak na vašu vidljivost i poznato je kao zaslepljujući odsjaj. 

Poređenje zatamnjenih sočiva i polarizovanih sočiva
Poređenje zatamnjenih sočiva i polarizovanih sočiva 

Polarizovana sočiva dopuštaju da do vašeg oka dospe samo deo svetlosti smanjujući time odsjaj i olakšavajući jasniji vid. Takođe mogu da pruže i visok nivo UV zaštite na celom sočivu, čak i na zadnjoj površini sočiva. Zbog toga su ova sočiva često odličan izbor za aktivnosti poput vožnje, pecanja, vožnje čamcem i skijanja. Razlog tome je što polarizovana sočiva mogu da pomognu u smanjenju odsjaja od ceste, vode i snega. 

Važno je napomenuti da polarizovana sočiva mogu da  otežaju  gledanje digitalnih ekrana zbog tehnologije koja ih čini efikasnim. 

IZBOR PRAVIH SUNČANIH NAOČARA 

Ako želite da kupite nove sunčane naočare, vaš životni stil može biti dobar pokazatelj šta odabrati. Važno je osigurati da vaša sočiva pružaju odgovarajuću zaštitu od UV svetla. Xperio Polarised sočiva kompanije Essilor dostupna su u čitavoj paleti različitih boja koje mogu poboljšati vaš stil i percepciju boja kako biste lakše uživali u optimalnoj vizualnoj udobnosti.