Vaš život i oči 3 min Vreme čitanja

Naočare protiv glavobolje

Deli

Glavobolje su uobičajene, ali mogu biti neverovatno neprijatne i dosadne. Svako je bar jednom u životu doživeo glavobolju, ali da li ste znali da rešenje mogu biti naočare?

Bez obzira da li često posežete za lekovima protiv bolova da biste izlečili glavobolju ili jednostavno sačekate da prođe, možda niste svesni da testiranje i korekcija vida mogu biti efikasan lek za ublažavanje glavobolje. Ako često osećate glavobolju dok obavljate neku aktivnost kao što je čitanje ili gledanje televizije, vredi posetiti specijaliste.

Mogu li problemi sa vidom izazvati glavobolju?

Ako redovno imate problema sa glavoboljama, rešenje bi moglo biti nošenje naočara. Naime, problem sa vidom može izazvati ovaj problem. Pored toga, ako imate poteškoća da vidite objekte u daljini ili izbliza, možda naprežete oči da biste jasno videli.

Hipermetropija ili dalekovidost naprežu oči i mogu izazvati glavobolju jer je za oči posebno zamorno pokušavati da se fokusiraju na objekte u blizini, slične probleme može izazvati astigmatizam.

Kvalitetne naočare će pomoći u ispravljanju vida i smanjenju potrebe za naprezanjem očiju. Možda čak i ne znate da imate problema sa vidom, zbog čega je važno da redovno posećujete svog optičara i proveravate svoj vid.

Da li su mi potrebne naočare ako često imam glavobolje?

Glavobolje su jedan od glavnih znakova da ćete možda morati da nosite naočare. Ako vam se čini da imate česte glavobolje, posetite svog optičara da biste saznali da li imate problema sa vidom.

Ako patite od glavobolje, slika vam je zamućena, udvostručena ili imate problema sa vidom noću, vrlo je verovatno da morate da nosite naočare.

Koje naočare treba da nosim?

Razumevanje koje naočare nositi da biste zaustavili glavobolju zavisiće od vaših potreba za vidom. Neophodno je nošenje naočara koje će smanjiti potrebu za naprezanjem očiju, a samim tim i pojavu glavobolje.

Često su glavobolje povezane sa vidom nusprodukt greške refrakcije, kao što su hipermetropija, miopija ili astigmatizam. Nošenje naočara protiv glavobolje podrazumeva utvrđivanje od koje greške vida patite i na osnovu toga odrediti vrstu naočara za ispravljanje te greške.

Postoji veliki broj različitih naočara koje mogu da pomognu vašem vidu i glavobolji. Monofokalna sočiva mogu ispraviti dalekovidost, kratkovidost i astigmatizam. Takođe, važno je odabrati vrstu monofokalnih sočiva koja vam odgovara.

Eyezen sočiva su jedinstveno rešenje za sočivo koje je  posebno dizajnirano da smanji naprezanje očiju. Nudeći oštar, udoban vid, Eyezen naočare mogu biti posebno efikasne protiv glavobolje ako često koristite digitalne uređaje.

Digitalni ekrani ponekad mogu izazvati glavobolju jer vaše oči stalno pokušavaju da se fokusiraju na ekrane sa pikselima i različite udaljenosti. Tehnologija Eyezen može da ispravi vaš problem sa vidom dok istovremeno štiti vaše oči od naprezanja ili umora.

Ako se utvrdi da je uzrok glavobolje prezbiopija, potrebne su vam progresivne naočare, jer ne vidite dobro ni blizu ni daleko. Ovo može biti veliki uzrok glavobolje jer se stalno naprežete da vidite sebe na svim udaljenostima.

Varilux X serija sočiva vam nudi neprekidan i glatki prelaz dioptrije sa udaljenosti na blizinu, pomažući vam da jasno vidite na svim udaljenostima i omogućavajući vam da obavljate više zadataka bez prekida koji zahtevaju da stalno skidate i stavljate naočare.

Ponekad glavobolju mogu izazvati i uslovi jakog osvetljenja, posebno ako patite od osetljivosti na svetlost. Jarka svetla mogu da dovedu do toga da svi zaškiljimo zbog iznenadnog početka odsjaja. U ovom slučaju su vam potrebne naočare koje mogu zaštititi vaš vid od jakog svetla. Transitions XTRActive sočiva će se automatski prilagoditi da zaštite vaše oči od jakog svetla zatamnjivanjem sočiva i smanjenjem odsjaja.

U svakom slučaju, ako je problem čestih glavobolja vezan za vid, najbolje je da se konsultujete sa specijalistom za vid koji će vam preporučiti adekvatno rešenje, a ne pristajati na zgodna rešenja koja mogu izazvati još više glavobolje.

 

Moglo bi vas interesovati!

Vaš život i oči

KAKO POSTIĆI BOLJE ZDRAVLJE OČIJU

Zdravlje vaših očiju jednako je važno kao i zdravlje vašeg tela. Pazite na zube tako što ih perete i posećujete stomatologa, a na kožu lica pazite umivanjem; zašto se onda ne biste brinuli i o svojim očima?