Vaš život i oči

Kako zaštititi svoj vid na snežnim padinama

Deli

Zimska sezona je vreme praznika, novogodišnjih želja, ali i vreme kada se uživa u snežnim radostima. Kao i u svakom sportu ili aktivnosti važno je brinuti o sigurnosti i zdravlju. Bez obzira da li ste iskusan skijaš ili je vreme za vaš prvi susret sa parom skija, ostati siguran ne znači samo stići u dolinu u jednom komadu. Postoje još neki aspekti na koje je potrebno obratiti pažnju: sačuvati telo od hladnoće ali i od sunca. Možda je zubato i hladno ali svejedno može štetno delovati na vaše oči ukoliko ih kvalitetno ne zaštitite. Naravno, da bi se sigurno spustili niz padinu, pazeći na sebe i druge, potrebno je imati jasan i oštar vid.

PROBLEMI SA VIDOM NA SNEGU

Jako svetlo i sunce uglavnom se povezuju sa letom, međutim zimsko sunce takođe može biti jednako štetno. Preterano izlaganje UV zracima negativno utiče na zdravlje vaših očiju čak i ako su UV zraci slabiji zimi.

Sunčevo svetlo reflektuje se o snežne površine što može uzrokovati blještanje i učiniti vaše skijanje ili snowbord ne tako ugodnim iskustvom kakvo bi želeli. Blještanje je normalna pojava kada se svetlo reflektuje o horizontalne površine kao što je sneg ili voda i uzrokuje zaslepljujuće svetlo koje ometa vaš vid.

Drugi problem koji se može pojaviti na snegu je snežno slepilo. Poznato kao i fotokeratitis, to je bolno stanje koje može uzrokovati i privremeni gubitak vida. Uglavnom se javlja kao posledica prevelike izloženosti sunčevim zracima bez kvalitetne zaštite ali i odbljeska o snežne površine. Simptomi se uglavnom uoče kada je već prekasno, a šteta učinjena.

Zimska sezona

 

Nosite odgovarajuće naočare na snegu

Problem odsjaja i fotokeratitisa možete jednostavno rešiti  preduzimanjem ispravnih koraka za zaštitu očiju. Najjednostavniji način je nošenje pravilno odabranih naočara čija će sočiva smanjiti uticaj jakog svetla i štetnih UV zraka na vaš vid. 

Najpoznatije rešenje za smanjenje odbljeska su polarizovana sočiva . Ova vrsta sočiva izrađena je sa posebnim filterom koji sprečava zaslepljujući odsjaj, dopuštajući samo vertikalnim zracima da dopru do vašeg oka te na taj način omogućuju ugodniji vid i poboljšanu percepciju boja. Takođe, oplemenjene dodatnim slojevima, pružiće očima optimalnu zaštitu od UV zraka.

Zbog lične sigurnosti ali i sigurnosti ostalih skijaša i snowbordera na stazi, važno je da ih jasno vidite i na vreme uočite potencijalne prepreke na stazi. Ako su vam potrebna progresivna ili monofokalna sočiva sa dioptriijom odaberite vrstu okvira i materijal sočiva, prikladan za sport.

Kako bi u potpunosti uživali u snežnim radostima, preduzmite sve da vaši zimski praznici ostanu u lepoj uspomeni.