Najčešći problemi s vidom

ŠTA JE PRESBIOPIJA?

Deli

Imate problema sa čitanjem sitnih slova? Ruke su vam postale "prekratke" kada morate da radite nešto što zahteva vid na blizinu?

Reč je o presbiopiji, prirodnom procesu starenja oka koje se događa gotovo svima oko 45. godine života. Oko gubi na fleksibilnosti zbog čega teže fokusira objekte.  Tokom vremena očno sočivo gubi elastičnost tj. sposobnost da fokusira predmete.

Ovaj fenomen može se uporediti sa auto-fokusom objektiva kamere koje ne fokusira sliku na ispravan način. Nekorigovanje ovog stanja ne usporava pojavu presbiopije, ali dovodi do naprezanja i umora oka. Zbog toga je bolje korigovati presbiopiju čim se uoče prvi znaci i olakšati svakodnevno obavljanje aktivnosti. 

Presbiopija

Rešenja za presbiope 

Varilux progresivna sočiva su optimalno rešenje za problem sa presbiopijom. Varilux sočiva dizajnirana su kako bi vratila jasan i tačan vid na svim udaljenostima, bez stalnog menjanja naočara. Gornji deo sočiva služi za gledanje na daljinu, centralni deo služi za vid na srednjoj udaljenosti i donji deo za vid na blizu.​