Najčešći problemi s vidom

Ovde možete da pronađete svoj vodič za zdravlje očiju i simptome. Ova zbirka članaka je napisana kako bi vam pomogla u potrazi za više informacija o zdravlju vaših očiju. Ako sumnjate da imate neke od simptoma, preporučujemo vam da posetite stručnu osobu što je pre moguće.

Najčešći problemi s vidom

ŠTA JE ASTIGMATIZAM?

Astigmatizam je problem sa vidom uglavno uzrokovan "nepravilnom zakrivljenošću rožnjače", npr. Rožnjača je ovalnog oblika umesto kružnog.

Najčešći problemi s vidom

ŠTA JE HIPEROPIJA?

Uzrok hiperopije je uglavnom "kratko oko", što znači da udaljenost između rožnjače i mrežnjače nije dovoljno velika. U takvim slučajevima slika se formira iza mrežnjače. To znači da hiperopi bolje vide udaljene predmete nego one bliže. Jasan vid se može postići koristeći prisilnu akomodaciju što je dugoročno zamorno. Ovaj problem često je praćen osećajem napetog, umornog oka.

Najčešći problemi s vidom

ŠTA JE MIOPIJA?

Miopija je problem vida uzrokovan "predugim" okom, što znači da je udaljenost između rožnjače i mrežnjače prevelika. U takvim slučajevima slika se formira ispred mrežnjače što znači da miopi imaju problema sa gledanjem predmeta na većoj udaljenosti a ne bližih. Što je osoba kratkovida više se mora približiti objektu da bi videla jasnije.