FAQ

Koliko često treba ići na pregled vida?

Preporuka je da se na pregled ide svake 2 godine. 

Da li treba da se pripremim za pregled?

Stručna osoba će vas obavestiti ukoliko su potrebne dodatne informacije. 

Koliko dugo traje pregled?

Standardni pregled traje između 30 – 60 minuta. 

Gde treba da idem na pregled vida?

Proveru vida možete obaviti u optici u kojoj se vrše provere vida, specijalizovanim poliklinikama ili bolnicama. 

Kada ću znati rezultat pregleda?

Uglavnom odmah nakon pregleda, ali stručna osoba će vas obavestiti ukoliko je potrebno duže vreme. 

Kada dete treba prvi put odvesti na pregled vida?

Dečje oči bi trebalo pregledati u nekoliko faza njihovog rasta. Prvo testiranje može se obaviti unutar 72 sata od rođenja, između 6-8 nedelja starosti, zatim 1-2 godine i 4-5 godine života. Iako vid vašeg deteta deluje u redu preporučuje se pregled kada dete dođe u školsko doba. Ukoliko ste zabrinuti za vid svog deteta ili imate nedoumice, preporučujemo da se dogovorite za pregled kod stručne osobe. 

Šta su monofokalna sočiva?

To su sočiva koja koriguju dalekovidost ili kratkovidost. 

Šta su progresivna sočiva?

To su sočiva koja koriguju vid na daljinu, blizinu i sve između. 

Šta znači izraz - dalekovid?

Dalekovidost utiče na vid na blizinu. To znači da jasno možete da vidite objekte koji se nalaze na većoj udaljenosti ali su vam predmeti koji se nalaze u neposrednoj blizini mutni ili van fokusa.  

Šta znači izraz -kratkovid?

Kratkovidost utiče na gledanje objekata koji se nalaze u daljini. To znači da jasno vidite objekte koji se nalaze u vašoj neposrednoj blizini ali sve što se nalazi na većoj udaljenosti od vas je mutno ili van fokusa.  

Šta znači vid 6/6?

6/6 vid je izraz koji se koristi za definiciju jasnoće odnosno oštrine vida merene na udaljenosti od 6 metara. To znači da ste u mogućnosti da pročitate slova određene veličine na udaljenosti od 6 metara što odrasla osoba sa normalnim vidom može. Isto se odnosi i  na izraz 20/20 vid samo što je u ovom slučaju reč o mernoj jedinici -stopa.   

Šta da radim ako imam duplu sliku?

Dupla slika znači da kada gledate objekat, slika se prikazuje dvostruko. Razlog može biti u jednom oku ili u oba. Ako imate ovaj problem, obavezno posetite stručnu osobu koja će ustanoviti dijagnozu i preporučiti odgovarajući tretman. 

Imam nešto u oku, šta da radim?

Ne trljajte oči, koristite pamučni tampon ili pincetu za odstranjivanje predmeta iz oka. Najpre operite ruke, a ako nosite kontaktna sočiva, izvadite ih. 
Široko otvorite oko i u ogledalu potražite predmet u oku. Ukoliko na prvi pogled ne uočavate ništa, povucite donji kapak prema dole kako bi uočili predmet, a zatim gornji kapak prema gore, ceo proces radite gledajući se u ogledalo. Ukoliko je reč o česticama prašine, peska, šminke…postoji nekoliko načina da ih izvadite.  

Ako se čestica nalazi ispod gornjeg kapka, nežno podignite gornji kapak preko oka i na taj način odstranite predmet. Ukoliko se čestica nalazi ispod donjeg kapka, povucite donji kapak prema spolja tako da vidite šta se nalazi ispod njega. Predmet koji vam smeta uklonite pomoću pamučne gaze. Budite pažljivi i nežni. Za odstranjivanje prljavštine možete koristiti i specijalne tečnosti namenjene za čišćenje oka. Ukoliko je oko bilo u dodiru sa agresivnim hemikalijama, oštetili ste oko oštrim predmetom, krvari, ne možete da odstranite predmet ili i dalje osećate smetnju, odmah potražite medicinsku pomoć.  

 

Kako se prikazuje dioptrija na receptu?

Dioptrija se obično zapisuje u tabeli, gde je posebno zapisana dioptrija desnog i levog oka, dodatni podaci, te preporuka sočiva  za korekciju vida. 

Šta je astigmatizam?

Prednja površina prosečnog oka je sferna, kao fudbalska lopta. Osobe sa astigmatizmom imaju površinu oka čiji je oblik uporediv sa ragbi loptom. To znači da slika koja se stvara u pozadini oka nije oštra. 

Da li će nošenje naočara oslabiti moj vid?

Dioptrija će napredovati bez obzira da li nosite naočare ili ne ali nošenje naočara će vam pomoći da vidite bolje. Kada odrasla osoba nosi naočare sa pogrešnom dioptrijom to može uzrokovati glavobolju i naprezanje očiju ali to neće uzrokovati promenu dioptrije. Kod dece, nošenje naočara sa pogrešnom dioptrijom može uzrokovati brži napredak miopije. 

Zašto moj vid slabi?

Mogu postojati brojni razlozi slabljenja vida. 

Godine, genetika, stil života, svetlosni uslovi u kojima se svakodnevno nalazite, izloženost štetnom svetlu….Neki od razloga mogu se poboljšati odabirom odgovarajućih naočara, korekcijskih sočiva sa vašom dioptrijom i kvalitetnih dorada.